Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Nitra PpS4 064S predstavou, že sa po období vegetačného pokoja – zámerne nepoužívam pre ročné obdobie, ktoré o pár dní skončí výraz zima – stretneme v prírode s prvou sviežou zeleňou si vyberáme za cieľ ďalšej turistickej potulky po Slovensku Zobor 587 m  a k jeho návšteve pridávame aj krátku prehliadku historického Hradného vrchu v Nitre s ktorou sa spájajú počiatky slovenských dejín.

V deň nášho výletu počasie po dlhšom čase zaznamenáva slnečný deň. Po vystúpení z autobusu MHD na konečnej zastávke Zobor, Liečebný ústav sa k nám pridáva Elenkina spolužiačka s dcérou a spoločne začíname po turistickom chodníku výstup na Zobor. Po pár krokoch sme pri výdatnom prameni – Svoradovej studničke a potom po krátkom strmšom výstupe aj pri prírodnej pamiatke – Svoradovej jaskyni pomenovanej podľa pustovníka tohto mena, ktorý v nej údajne býval začiatkom 11. storočia. Táto horizontálna jaskyňa má dĺžku 30 m. Nad jaskyňou pokračujeme škrapovým povrchom  národnej prírodnej rezervácie Zoborská lesostep. Pri obzretí sa spiatočným smerom tvorí celý južný horizont, pre nás dnes končiaci v pomerne silnom opare, Podunajská pahorkatina.  S pribúdajúcou nadmorskou výškou sa zo stepi vnárame čoraz hlbšie do listnatého lesa, ktorý je zatiaľ ešte bez listov a prepúšťa dostatok svetla pre súvislé porasty snežienok jarných. Ponúka sa nám , asi odmena za vynaloženú námahu, očarujúci pohľad na svieži zelený koberec pokrytý tisíckami bielych kvetov, ktorý nás sprevádza počas ďalšej cesty na vrchol a samozrejme aj neskôr na spiatočnej ceste.

Po necelej hodine sme na vrchole Zobora. Ten s okolitými kopcami vytvára najjužnejšiu časť pohoria Tríbeč – Zoborské vrchy a svojou nadmorskou výškou 587 je na 16-tej priečke najvyšších vrcholov pohoria Tríbeč. Vzhľadom na svoju polohu nad Podunajskou pahorkatinou je ale veľmi dobrým vyhliadkovým vrcholom. Pri pohľade východným smerom bez problémov vidíme chladiace veže jadrovej elektrárne Mochovce (vzdialenosť 28 km) splývajúce s kopčekmi Kozmálovských vŕškov najzápadnejšie podcelku Štiavnických vrchov oddeleného tokom rieky Hron od materského pohoria, ktorého najvyšší vrchol 1009 m vysoké Sitno vidíme o čosi viac na sever vo vzdialenosti 55 km. Na slniečku a v bezvetrí si vychutnávame vrcholovú prestávku, okrem relaxovania a kochania sa výhľadmi aj prípitkom k Jožkovým 66-tym narodeninám. Z vrcholu prechádzame plytkým sedlom na predvrchol Zobora - kótu Pyramída 556 m s dominantnou vežou televízneho a rádiového vysielača, ktorého anténny stožiar má výšku 64 m. Aj keď je tento predvrchol o pár metrov nižší ponúka tie isté výhľady do okolia ako samotný Zobor a na samotné mesto Nitra priam letecký pohľad. Pri pohľade na západ tvorí horizont hrebeň Malých Karpát vzdialený takmer 60 km. Do roku 1994 na tento vrchol premávala priamo z mesta sedačková lanovka – ktorú v dnešnej dobe najvýraznejšie pripomína v lesnom poraste zreteľný pás jej trasy. V tesnej blízkosti vysielača je „torzo“ miléniového stĺpu (jedného zo siedmich) postaveného v roku 1896 na území vtedajšieho Uhorska na oslavu tisícročia založenia Uhorska. Vrchol je pre svoj tvar a termiku vyhľadávaný vyznávačmi paraglidingu.

Podľa itinerára máme na odchod ešte dosť času a tak po otvorení provizórneho bufetu využívame jeho služby na občerstvenie. Takmer tou istou trasou sa potom vraciame k Liečebnému ústavu a autobusom MHD sa zvezieme do centra Nitry, kde najskôr hodinu a pol venujeme prehliadke Nitrianskeho hradu a historického centra a až potom hľadáme reštauráciu na už tak potrebný obed. Spiatočná cesta domov sa zdá byť nekonečná. Cestovanie na vzdialenosť 219 km nám trvá takmer 6,5 hodiny a v Turzovke vystupujeme z posledného autobusu o 22.45 hod. síce značne uťahaní, ale čo je hlavné spokojní.

 

Text a foto: Anton Opial

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada