Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb Terchov 037 kĘpiaVysockí  seniori si za cieľ svoje prvej potulky po Slovensku v roku 2016 (štvrtok 14.1.) vybrali obec Terchovú - všeobecne známu ako rodisko slávneho zbojníka Juraja Jánošíka, či východisko do známej a prírodnými krásami prekypujúcej  Vrátnej doliny. No samotná obec má aj mnoho ďalších, turistov lákajúcich, zaujímavostí.

V rámci dnešného výletu sa rozhodujeme pre:

 

Terchovské srdce

Po vystúpení z autobusu sa vyberáme na jej „najmladšiu“ dominantu, vyhliadkovú vežu - rozhľadňu Terchovské srdce danú do užívania 28.10.2015. Táto 30 m stavba je postavená na kopci Oblaz 609 m ležiacom severne od centra obce nad sútokom Bieleho potoka a potoka Struháreň, ktorých sútokom vzniká riečka Varínka. Od zastávky autobusov v centre to je necelých 1.100 m. Oddych v strmšej záverečnej časti chodníka si je možné zvoliť pri 10-tich tabuliach náučného chodníka a dozvedieť sa viac o flóre a faune Malej Fatry. Z vyhliadkovej plošiny, vo výške asi 20 m, je síce pekný výhľad na samotnú Terchovú a jej najbližšie okolie, no to, čo je vidno z nej by bolo vidieť aj z vyššieho štokrlíka. Terchovský Betlehem je od svojho vzniku v r. 1976 súčasťou miestneho kostola sv. Cyrila a Metoda. Pôvodné figúrky z plastu nahradili figúrkami vyrezanými z lipového dreva. Časť postavičiek je pohyblivá – mechanický Betlehem. Jeho súčasné rozmery sú: š-3,5 m, v-2,5 m, h-2 m.

 

Krížovú cestu na vrch Oravcové

Netradične zhotovené zastavenia Krížovej cesty, ktorej autorom je miestny rodák Milan Opálka, akademický sochár, sú z kameňa vyťaženého pred vyše sto rokmi v Terchovej, ktorý pôvodne slúžil ako pilier mosta medzi Žilinou a Budatínom a v tejto novej podobe sa vrátil v roku 2006 späť do Terchovej.

 

Domáci pivovar Vŕšky

je súčasťou rezortu Drevenice Vŕšky a bol uvedený do prevádzky v roku 2012. (V súčasnosti by malo byť na Slovensku v prevádzke 39 súkromných malých pivovarov.) Pri návšteve reštaurácie nám bola personálom ponúknutá „exkurzia“ – prehliadka priestorov tohto mini pivovaru aj s odborným sprievodným slovom samotného „sládka“, čo sme samozrejme neodmietli, aj keď sme potom naspäť cestovali o hodinu neskôr ako bol pôvodný plán. Najskôr si ale objednávame obed, pretože v priestoroch pivovaru práve prebiehalo požehnávanie pivovaru v čase sviatku Zjavenia Pána. Po skončení obradu sme nečakane zažili milé stretnutie s bývalým vysockým farárom Mgr. Stanislavom Ďungelom, ktorý s nami strávil viac ako polhodinku. Počas debaty sme od neho dostali ponuku, že sa s nami zúčastní niektorej z ďalších „potuliek“ a dohodlo sa, že to bude na kopec Straník.

Ďalšia z Potuliek po Slovensku bude v stredu 27.01.2016 a v pláne je 11 km trasa zo železničnej zastávky Porúbka – Turská skala (prírodná pamiatka)–Turie – Višňové (kostol sv. Mikuláša, významné pútnické miesto) – Rosina – Trnové (tretí najstarší drevený kostol na Slovensku). Kto chce môže sa pridať. Odchod vlakom 06:49 hod.

 

Text: Anton Opial

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada