Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_losice2011_0006Kvargle alebo Olomucke tvarožky – po našom, Olomoucke tvarôžky – spisovne. Len málokto nepozná ich charakteristickú vôňu a chuť. Pre jedného pochúťka, pre iného ani pomyslenie na konzumáciu. To sú pravé Olomoucke tvarůžky – jediný pôvodný český syr s nezameniteľnou, jemne pikantnou chuťou.


Menej z nás už vie, že podľa mesta Olomouc majú len svoj prívlastok, preto že sa tu predávali na trhoch. Prvá písomná zmienka o tvarôžkoch pochádza z 15. storočia a pravdepodobne už vtedy predstavovali bežné jedlo v Olomouckom regióne. Od roku 1876, keď v mestečku Loštice začal s ich manufaktúrnou „veľkovýrobou“ Josef Wessels  pretrvala ich výroba podľa nezmenených výrobných postupov až do dneška. Ročne sa ich tu pod značkou  „A.W.“  - názov firmy podľa Josefovho syna Aloisa, ktorý po ňom prevzal firmu v roku 1892, vyrába takmer 2 000 ton.

Miestny klub turistov v Lošticiach začal pred tridsiatimi piatimi rokmi s poriadaním turistického pochodu, ktorého názov je samozrejme spojený s touto gurmánskou špecialitou  -    Za Loštickým tvarůžkem. Za túto dobu si akcia získala veľkú obľubu a rekordnú účasť zaznamenali usporiadatelia na 34. ročníku, ktorého sa zúčastnilo takmer 2300 turistov.

Účasť na jubilejnom 35. ročníku si zaradil do svojho plánu aj náš Klub turistiky Vysoká nad Kysucou formou autobusového výletu.  Program výletu je turistický aj poznávací. Doobeda sa zúčastňujeme turistického pochodu na trasách 8 a 15 km a na poobedie máme naplánovanú návštevu  jedného z najkrajších moravských hradov – od Loštíc len 6 km vzdialeného –  Bouzova.

Trasy pochodu viedli  Bouzovskou vrchovinou - podcelkom Zábřežskej vrchoviny, ležiacej na rozhraní Karpát a Českej vysočiny. Po trase si vychutnávame scenérie s početnými rybníkmi a rybníčkami aj siluetou bouzovského hradu. Trasy sú v tomto teréne, kde sa okolité kóty pýšia nadmorskou výškou okolo 370 m, nenáročné a vedú nás romantickou krajinou striedavo poľnohospodárskymi pozemkami a prevážne listnatými lesmi medzi ktorými sú roztrúsené rozlohou síce neveľké, ale na históriu bohaté dedinky niekdajšieho Bouzovského panstva. Najstaršou  z nich sú Žádlovice o ktorých pochádza prvá písomná zmienka už z roku 1078 a od roku 1960 sú súčasťou Loštíc.

Bolo by zaiste neodpustiteľným prehreškom organizátorov tohto pochodu, keby v cieli podávali ako občerstvenie niečo iné ako „Hanácku svačinu“ – chlieb s maslom, kvargľou a cibuľou. Určite ju odmietol len málokto.
Počasie, ako vis major, ovplyvnilo nielen počet účastníkov v našom autobuse, ale aj  počet účastníkov na tomto pochode. Jubilejného 35. ročníka Putování za Loštickým tvarůžkem sa zúčastnilo „len“ 1606 turistov - z ktorých bolo vyše 400 cyklistov.

Čas do plánovaného odchodu na hrad Bouzov ešte využívame na návštevu podnikovej predajne A.W. a Múzea Olomouckých tvarůžků A.W.
Na 15-tu hodinu máme potom rezervovanú prehliadku hradu Bouzov – jedného z najznámejších a najkrajších moravských hradov, ktorý sa nepáči len bežným návštevníkom, ale svojou krásou upútal i mnohých majstrov „filmu“, ktorí v jeho priestoroch natáčali viac ako 28 hraných filmov. Viacerí z nás mali po 50 minút trvajúcej prehliadke hradu, pri pohľade na rozľahlosť stavby, pocit, že nám toho z jeho útrob moc neukázali.

Anton Opial


Atmosféru výletu, ktorého sa zúčastnilo 15 vysockých turistov, vám ponúkame na záberoch Mgr. Vladimíra Pekára z Turzovky.
{gallery}fotogaleria/Turisti/Lostice_2011{/gallery}

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada