Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb_hasici130_0108V nedeľu 21. augusta 2011 si Dobrovoľný hasičský zbor Vysoká nad Kysucou pripomenul jubilejné už 130. výročie od svojho založenia. DHZ Vysoká nad Kysucou je druhým najstarším hasičským zborom v okrese Čadca.

Slnečné nedeľné ráno pod taktovkou „Muzičky spod grúňa" vytiahlo členov i členky, hostí  a všetkých, ktorí cítia vo svojom srdci príslušnosť k spoločenstvu ľudí, ktorí sú ochotní v prípade akéhokoľvek nešťastia bez nároku na odmenu zo svojho voľného času pomôcť iným spoluobčanom. Hasiči však zastávajú i nenahraditeľné miesto pri kultúrnom a spoločenskom živote v obci.
Slávnostný sprievod, na čele so starostom Mgr. Antonom Varechom a predsedom DHZ Milanom Dormanom, v deň osláv vykročil od Obecného úradu vo Vysokej nad Kysucou v sprievode zástav, zúčastnených členov, hostí, susedných hasičských zborov i družobných zborov z Českej Republiky smerom do kostola sv. Matúša na slávnostnú svätú omšu, ktorú celebroval Mons. František Rábek spoločne s  pánom farárom na „domácej pôde“ Mgr. Petrom Hrenákom. V závere svätej omše otec biskup požehnal repliku pôvodnej hasičskej zástavy spoločne so stuhou.
Druhou časťou osláv 130. výročia založenia DHZ Vysoká nad Kysucou bola slávnostná členská schôdza. Tú v úvode pozdravili mažoretky zo ZŠ E. A. Cernana, harmonikár a FS Vysočanka s pásmom „Čepčenie“. V závere svojho vystúpenia FS Vysočanka piesňou „Čo ste hasiči ..." vyčarila úsmev snáď na každej tvári.
Svojou účasťou pri jubileu nás poctili zástupcovia z DPO SR Bratislava, HaZZ Žilina i z OV DPO v Čadci, sponzori i ďalší hostia.
Minútou ticha sme si uctili všetkých zomretých hasičov za 130 – ročné obdobie. V priereze históriou DHZ Vysoká nad Kysucou a v hodnotiacej správe za posledných 5 rokov si hasiči vypočuli informácie o svojich úspechoch, zaváhaniach, ale i o úlohách do blízkej budúcnosti.
Obetavým členom, ale i samotnej organizácii ako celku, boli odovzdané vyznamenania prítomnými hosťami a starostom obce Mgr. Antonom Varechom, ktorý DHZ Vysoká nad Kysucou udelil i Cenu starostu obce.

Vďaka za slávnostne prežitý deň, patrí obci Vysoká nad Kysucou, všetkým hosťom, sponzorom a predovšetkým členom a členkám, ktorí sú aktívnou súčasťou 130. ročnej histórie DHZ Vysoká nad Kysucou.

Na nasledovných fotografiách, ktorých autorom je Milan Dorman st., vám prinášame priebeh slávnostného dňa ...
{gallery}fotogaleria/Hasici/130_vyrocie{/gallery}

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada