Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb veterna kalamita2017 016V utorok sa v ranných hodinách, približne o 04:00 hod., našou obcou Vysoká nad Kysucou doslova „prehnala“ veterná smršť. Zatiaľ, čo sa celá obec začínala postupne prebúdzať do úplne „temného“ rána, členovia DHZ Horný Kelčov už telefonicky hlásili starostovi obce neprejazdnú cestu III/2022 do miestnej časti Vyšný Kelčov. I napriek ich okamžitému zásahu a rýchleho príchodu pomoci v podobe členov DHZ Vysoká nad Kysucou, kvôli pretrvávajúcemu silnému vetru však nebolo nijako možné začať s odstraňovaním už spadnutých stromov. Práve naopak, hasiči sa museli z bezpečnej vzdialenosti iba bezmocne prizerať, ako silný vietor láme ďalšie a ďalšie stromy v lese, ktorý patrí pod správu Urbariálnej obce Makov – Vysoká.

Mnohé z nich tak ďalej postupne padali na cestu. Príslušníci Polície medzi tým museli z dôvodu neprejazdnosti uzavrieť celú cestu III/2022. Doslova „od sveta odrezaných“ tak ostalo takmer 500 obyvateľov, ku ktorým by sa nedostali zložky záchranného systému ani zásobovanie. Po posúdení aktuálneho stavu a zistení prvých spôsobených škôd, starosta obce o 6:00 hod. vyhlásil na celom území obce Vysoká nad Kysucou mimoriadnu situáciu.

Až s príchodom prvého ranného brieždenia a po znížení náporu vetra začali dobrovoľní hasiči s úmornou prácou a postupne sa začali prerezávať zahatanou cestou. Pritom celé riziko prác zvyšoval stály vietor, praskajúce stromy a znížená viditeľnosť.

Po sprejazdnení cesty začali pracovníci obce s odstraňovaním poškodeného vedenia verejného osvetlenia. Členovia DHZ Horný Kelčov boli starostom obce presunutí na cestu II/541, kde oproti skládke TKO Semeteš začali s odstraňovaním dvoch kusov zlomených a zakliesnených stromov, ktoré ohrozovali premávku po ceste smerom na Semeteš. Zatiaľ, čo prebiehalo mapovanie škôd v ostatných častiach obce, došlo opäť v miestach kde pracovníci odstraňovali zničené vedenie elektrického vedenia k pádu ďalšieho stromu a na miesto boli opätovne povolaní členovia DHZ Vysoká nad Kysucou.

Od skorých ranných hodín bola celá obec bez elektrickej energie, internetového pripojenia a televízneho signálu. Starosta obce po vzájomnej komunikácii s riaditeľom ZŠ s MŠ E. A. Cernana sa zhodli, že z dôvodu nefunkčného kúrenia a nemožnosti spustenia školskej jedálne bude uzavretá základná škola i obec elokované pracoviská materskej školy. V núdzovom režime by bola spustená prevádza iba pre deti, ktoré by rodičia z pracovných dôvodov nemali kam umiestniť. Po konzultácii pedagógov s rodičmi však všetky deti zostali samozrejme s veľkou radosťou doma. Aspoň niekoho mimoriadna situácia potešila ....

I okolo obeda bola väčšina domácností v obci stále bez elektrickej energie. Zamestnanci obce sa po prvotnom zabezpečení spadnutých drôtov začali sústrediť na sprevádzkovaní verejného osvetlenia v obci a spoločne s pracovníkom TES Media s.r.o. i na obnove televízneho vysielania. Do „normálu“ sa situácia dostala až okolo 14:00 hod. a následne o 14:30 hod. starosta obce odvolal vyhlásenú mimoriadnu situáciu.

Veterná smršť tak v obci Vysoká nad Kysucou spôsobila značné škody – došlo k zničeniu cca 300m vedenia verejného osvetlenia vrátane prevráteného a zlomeného betónového stĺpa, k poškodeniu súkromného oplotenia v dĺžke cca 40m, k poškodeniu vedenia káblovej televízie a v lese pod správou Urbariálnej obce Makov – Vysoká sa doslova na zemi ocitlo cca 300 kubíkov drevnej hmoty. Spôsobené škody bude tak obec Vysoká nad Kysucou odstraňovať ešte niekoľko dní no dôležité je, že nedošlo k ublíženiu na zdraví ako hasičov či pracovníkov obce, tak i samotných obyvateľov obce i keď niekedy išlo o metre či sekundy ...

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada