Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 0905 884 634
MAIL: obec@vysokanadkysucou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb vysocky drevorubac2017 028Už trinásty rok je súťaž zručnosti v práci s ručným drevorubačským náradím, nazvaná Vysocký drevorubač, neodmysliteľnou súčasťou váľania mája vo Vyšnom Kelčove. O stavanie a váľanie mája sa starajú členovia DHZ Horný Kelčov a drevorubačskú súťaž zabezpečujú spoločne s občianskym združením Voľný čas.

Tento rok, v sobotu 27. mája 2017, sa súťažilo v dvoch vekových kategóriách: do 40 rokov a 41 roční a starší. Paradoxom je, že rozdelenia účastníkov do dvoch kategórií podľa veku sa domáhali tí mladší.

Už tradične súťažiaci prerezávali klát dvoj mužnou pílou, prerúbavali klát, štiepali klátik na polienka a ukladali 1 prm paliva. V ich snahe po dosiahnutí čo najlepších časov boli povzbudzovaní vyše 40-tkou divákov

Výsledky:

Muži do 40 rokov

1. Jozef Matejík

2. Ján Krkoška

3. Miroslav Ďurčasnký

4. Jakub Mlkvík

5. Peter Hodas

6. Marcel Krkoška

7. Peter Kladoš

 

Muži nad 40 rokov

1. Ľubomír Doboš

2. Martin Mlkvík

3. Anton Ďurčanský

4. Ľubomír Pavlík

5. Ladislav Duchlebný

6. František Vančo

7. Dušan Vojtek

8. Juraj Jaroš

 

Po skončení drevorúbačskej súťaže sa konalo tradičné váľanie Mája. Už z diaľky bolo počuť spev Dievčeniec z Vysokej, ktoré prišli spolu s ľudovou hudbou Ošipanikovcov a nechýbal ani alegorický voz s maskami.

Vďaka peknému počasiu sa všetci bavili to neskorých večerných hodín. Všade na vôkol rozvoniavali grilované špeciality, ktoré pripravoval Michal Hejda s Ondrejom Polyákom a Jakubom Mlkvíkom.

 

Text: Bc. Andrea Strížová

Foto: Anton Ďurčanský

 

 

zskeuroregionregion kysuce logorrafarnostbeskydsko javornicka magistralamykysucemojekysuce vysoka nad kysucouteszeleny bodcaf logobiblicka zahrada